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Letter to a Designated Agency Ethics Official
dated October 21, 1993

        This is in reply to your letter dated September 23, 1993, in
   which you request our assistance in resolving the question of
   whether full-time employees of [your agency], who have as their
   duty station a new [agency] facility which is located on land owned
   by a State next to [a State] University, may accept certain
   benefits and privileges from the University.

        The benefits and privileges in question would be available to
   the employees through an "affiliated organization identification
   card" the University has offered to issue to them.  Holders of the
   card would: (1) have borrowing privileges at University libraries;
   (2) be able to purchase a recreation facility card; (3) qualify for
   faculty/staff ticket rates to cultural events and other productions
   at a theater on the [University] campus and "other select
   locations;" (4) be eligible to join the University's faculty club
   for a $40 annual fee, which would give them full access to the
   club's facilities and functions, and a 10% discount on meals there;
   (5) receive faculty/staff discounts at the University Book Center;
   and (6) be permitted to use the campus shuttle services to and from
   [the agency facility], the [University] campus, the City [where the
   University is located], and three [public transit] locations, for
   the same fee of $27 per semester that is charged to part-time
   students at the University (if there is a sufficient demand for
   this service).

        Each of these benefits and privileges is discussed below in
   the context of subpart B of the Standards of Ethical conduct, which
   prohibits an employee from accepting anything of value "[f]rom a
   prohibited source" or "[g]iven because of the employee's official
   position," unless it is excluded from the definition of a gift, or
   falls within one of the exceptions, set forth in that subpart.  You
   have noted in your letter that the University is a prohibited
   source of gifts for [agency] employees.  In addition, the benefits
   and privileges are being offered because of the employee's official
   position, i.e., the benefits and privileges would not be available
   to an employee but for the fact that the employee works for [the
   agency].  5 C.F.R. § 2635.203(e).1



   Library Borrowing Privileges

        The University libraries are open to the public.  However, we
   understand that personal borrowing privileges at those libraries
   ordinarily are available to nonaffiliated persons only through
   membership in the Friends of the Library Association and that a
   membership in the Association costs $100 per year.  The free
   personal borrowing privileges being offered to [agency] employees
   at [the facility] represent a waiver of this membership fee and
   would be a prohibited gift to which no exclusion or exception would
   apply.

   Recreation Facility Card

        The recreation facility card entitles its holder to use the
   [University] campus fitness centers and swimming pools.  Employees
   would pay a fee of $75 per semester for the card.

        "Anything for which market value is paid by the employee" is
   not a gift under the Standards.  5 C.F.R. § 2635.203(b)(9).
   "Market value," as used here, means the retail cost the employee
   would incur to purchase the gift.  5 C.F.R. § 2635.203(c).
   Therefore, the use of the campus fitness centers and swimming pools
   would not be a "gift" to an employee if you determine that the fee
   paid by the employee for such use is equivalent to the retail cost
   the employee would incur for access to similar recreation
   facilities.

        Note that this situation differs from the situation involving
   discounts on health club memberships, made available to tenants of
   specific buildings housing Government agencies, which is described
   in the supplementary information that accompanied the publication
   of the Standards as a final rule, at 57 Fed. Reg. 35013 (Aug. 7,
   1992).  To the extent that such offers are made by the owner or
   manager of the building and flow to all tenants, they are a
   consequence of the Government's lease for that space and may be
   accepted by agency employees working there in accordance with the
   exception from the definition of gift for "[a]nything which is paid
   for by the Government or secured by the Government under Government
   contract."  5 C.F.R. § 2635.203(b)(7).  In contrast, neither this
   benefit nor any of the other benefits and privileges being offered
   by the University are being secured under Government contract or
   otherwise obtained by the agency as part of the agreement between
   the United States and the State which provided the land for [the
   facility].



    Faculty/Staff Ticket Rates, Faculty Club Membership, and
    Faculty/Staff Discounts at the University Book Center

        The exclusion in section 2635.203(b)(4) of the Standards, for
   "favorable rates and commercial discounts available to the public
   or to a class consisting of all Government employees . . . ,
   whether or not restricted on the basis of geographic
   considerations," would not apply to the special rate for tickets
   to cultural events, discounts at the University Book Center, and
   discounts on meals at the University's faculty club.  In order for
   that exclusion to apply, the favorable rate or commercial discount
   would have to be broadly available and could not be confined to the
   employees of a specific agency.  The reference in that exclusion to
   rates and discounts "restricted on the basis of geographic
   considerations" was included to recognize that some rates and
   discounts are available regionally to the public or all Government
   employees; the reference does not mean that rates and discounts are
   acceptable if they are expressly restricted to employees at a
   single Government facility.

        The exception for discounts and similar benefits, in
   section 2635.204(c) of the Standards, also would not apply to the
   special rate and discounts.  That exception has various conditions,
   none of which would be met in this case.2  Section 2635.204(c)(2)(i)
   would  not apply because the employees' affiliation with the
   University is related to their Government employment.  Section
   2635.204(c)(2)(ii) would not apply because the offer is not being
   made to all members of an employee organization, nor, even if it
   were, is the same offer "broadly available to large segments of
   the public" through organizations of similar size.  Section
   2635.204(c)(2)(iii) would not apply because, as you acknowledge
   in your letter, the University is a prohibited source of gifts
   to [agency] employees, and that provision would apply only
   to discounts and similar benefits offered by a person who is not a
   prohibited source.

   Campus Shuttle Services

        We understand that [the facility] is not, as yet, on or near
   a public bus or shuttle route and that this poses a serious problem
   for employees who depend on public transportation to get to work.
   Nevertheless, as discussed above with regard to the recreation
   facility card, the fee of $27 per semester that each employee would
   pay for the shuttle services would have to be the "market value" of
   that service in order for it to fall within the exclusion at



   section 2635.203(b)(9) of the Standards.  It would appear that $27
   per semester is substantially less than the cost that public bus or
   shuttle transportation would be for the number of equivalent trips
   that could be taken during such a period, and that $27 therefore is
   not the market value of that service for purposes of the Standards.

        It is possible that the University would be willing to offer
   this service to [agency facility] employees for a fee that reflects
   its "market value."  If so, employees who pay that fee would not be
   accepting a gift, and their use of the shuttle service would be
   permissible.

        Thank you for seeking our advice on this matter.  We trust
   that the foregoing information will be of assistance to you.

                                      Sincerely,

                                      Stephen D. Potts
                                      Director

-------------------
1 We note that in your letter you have also asked how the
supplementation of salary prohibition in 18 U.S.C § 209 might apply to this
situation.  By its terms, that prohibition applies to payments from
non-Federal sources as compensation for a person's services as a Federal
agency employee, "except as [those payments] may be contributed out of the
treasury of any State, county, or municipality." Assuming arguendo
that the benefits and privileges being offered are compensation for the
employees' services, those benefits and privileges would be contributed out
of the treasury of the State, and excluded from the coverage of 18 U.S.C.
§ 209, to the extent that a state university is bearing their cost.

2 Section 2635.204 (c) provides that in addition to those
opportunities and benefits excluded from the definition of a gift by
section 2635.203 (b) (4), an employee may accept:

           (1)  Reduced membership or other fees for participation in
                organization activities offered to all Government
                employees or all uniformed military personnel by
                professional organizations if the only restrictions
                on membership relate to professional qualifications;
                and

           (2)  Opportunities and benefits, including favorable
                rates and commercial discounts not precluded by



                paragraph (c) (3) of this section:

              (i)  Offered to members of a group or class in which
                   membership is unrelated to Government employment;

             (ii)  Offered to members of an organization, such as an
                   employees' association or agency credit union, in
                   which membership is related to Government employ-
                   ment if the same offer is broadly available to
                   large segments of the public through organizations
                   of similar size; or

            (iii)  Offered by a person who is not a prohibited source
                   to any group or class that is not defined in a
                   manner that specifically discriminates amoung
                   Government employees on the basis of type of
                   official responsibility  or on a basis that
                   favors those of higher rank or rate of pay;
                   provided, however that

           (3)  An employee may not accept for personal use any
                benefit to which the Government is entitled as the
                result of an expenditure of Government funds.


