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Letter to a Federal Employee dated January 28, 1991

        This is in response to your letter to this Office of
   November 19, 1990, concerning the honoraria ban contained within
   the Ethics Reform Act of 1989 (the Act), Pub. L. No. 101-194,
   § 601, 103 Stat. 1716, 1760-63 (1989).1  Your letter states that
   you are an employee with [a Federal agency].  In your leisure
   time you also serve as the Vice President of [an association]
   whose members [participate in a specific activity] throughout
   the Washington, DC metropolitan area.  Some question has arisen
   regarding whether the honoraria ban would bar members of your
   organization (who are independent contractors) who are Federal
   employees from receiving payment for [participating in the
   activity].  We are of the opinion that the honoraria ban does
   not prohibit the receipt of compensation for [participating
   in the activity].

        The Act, at section 601(a), amends Title V of the Ethics in
   Government Act to state that "[a]n individual may not receive any
   honorarium while that individual is a Member, officer or
   employee." Pub. L. No. 101-194, § 601(a), 103 Stat. 1716, 1762
   (1989) [5 U.S.C. App. 7, § 501(b)] (emphasis added).  The term
   "honorarium" is defined for the purposes of this section as "a
   payment of money or anything of value for an appearance, speech
   or article by a Member, officer or employee, excluding any actual
   and necessary travel expenses incurred by such individual (and
   one relative) to the extent that such expenses are paid or
   reimbursed by any other person, and the amount otherwise
   determined shall be reduced by the amount of any such expenses to
   the extent that such expenses are not paid or reimbursed."  [5
   U.S.C. App. 7, § 505(3).] This section became effective on
   January 1, 1991.2

        As the language above shows, this prohibition is very broad;
   it bars all Government employees from receiving honoraria for an
   appearance, speech or article even if the activity is not related
   to the employees' official duties.  Thus the question of whether
   the activity relates in any way to your Federal employment at
   [your agency] is not the determining issue.  Rather, the question
   is whether the compensation in question would be received for an
   "appearance, speech or article" within the meaning of the



   honoraria ban.  [Participation in the aforementioned activity] is
   clearly not an "article" or a "speech," so our question therefore
   becomes one of whether the compensation received for [the
   activity] would be considered compensation for an "appearance"
   and therefore prohibited by the honoraria ban.

        On January 17, 1991, this Office issued regulations
   implementing the honoraria ban and the limitations on outside
   earned income and employment contained in the Act.  55 Fed. Reg.
   1721 (January 17, 1991) (to be codified at 5 C.F.R. Part 2636).
   As indicated in our regulations, the term "honorarium" does not
   include compensation for services other than speaking, appearing
   or writing, even though making an appearance may be an
   "incidental task" associated with the provision of services.  55
   Fed. Reg. 1725 (to be codified at 5 C.F.R. § 2636.203(a)(6)).  It
   is our opinion that, to the extent [a participant in the
   activity] makes an "appearance", this is merely incidental to the
   services that the [participant] provides.  As you know, [a
   participant's] primary function is to direct the [activity]
   through the application of his or her experience, judgment and
   knowledge of the rules.  The [participant] also performs other
   functions, such as establishing the ground rules prior to the
   start of the [activity] and [other functions].  The appearance of
   the [participant] is incidental to the [participant's] primary
   tasks.  We therefore conclude that receiving fees for
   [participating in this activity] would not violate the honoraria
   ban contained in the Act.

        While compensation received for [participating in the
   activity] is not within the scope of the honoraria ban,
   Government employees remain subject to executive branch standards
   of conduct regulations.  These regulations prohibit employees
   from accepting any compensation in circumstances in which
   acceptance may create an appearance of a conflict of interest.
   5 C.F.R. § 735.203.  Such a situation would only arise if there
   were some connection between the [event] or the participants in
   the [event] and the employee's official position.  A Government
   employee may therefore receive compensation for [participating in
   the activity] or otherwise officiating at [a specific kind of]
   event so long as his or her participation in the event is not
   connected to his or her official position.

        We hope that this letter has addressed your concerns.  If
   you have further questions related to the conflict of interest
   laws and regulations, we suggest that you contact your Designated



   Agency Ethics Official for advice.

                                   Sincerely,

                                   Stephen D. Potts
                                   Director

------------------
1 Because your letter was sent to the wrong address, we did not
actually receive it until mid-December.

2 While the honoraria ban is currently in force, we note that four
bills that would amend the honoraria ban to lessen its impact on career
employees of the executive branch, H.R.  109, H.R.  325, H.R.  414, have
been introduced in the House of Representatives since the beginning of the
102nd Congress.


