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Letter to a Deputy Ethics Official
dated January 21, 1981

        This Office received your letter of January 9, 1981, request
   -ing an opinion on the application of 18 U.S.C. § 207(c) to a
   particular fact situation involving a former member of a Commis-
   sion who left the Commission less than one year ago.1

        You stated in your letter that a self-regulatory organization
   ("SRO") subject to regulation by the Commission is desirous of
   securing the services of the former Commissioner as an expert wit-
   ness in connection with a disciplinary proceeding brought by the
   SRO against one of its members.  The disciplinary proceeding is
   currently pending before a hearing panel established by the SRO
   pursuant to [statutory citation omitted]. Any disciplinary action
   taken by the SRO against its member as a result of this proceeding
   is subject to review by the Commission on its own motion or upon
   application of an aggrieved person.  The Commission's review "may
   consist solely of consideration of the record before the self-
   regulatory organization and opportunity for the presentation of
   supporting reasons to dismiss the proceeding or set aside the
   action of the self-regulatory organization."  [Statutory
   citation omitted.]

        In your letter you specifically requested our opinion as to
   whether the testimony of the former Commissioner before the SRO
   disciplinary panel would be considered a communication with or
   appearance before the Commission prohibited by 18 U.S.C. § 207(c)
   since part of the record of the disciplinary proceeding may come
   before the Commission upon review.

        Section 207(c) in part states that an appearance or communi-
   cation must be made by the former employee before or to "the
   Department or agency in which he served as an officer or employee,
   or any officer or employee thereof" before the appearance or
   communication is prohibited.  From our review of the statute
   establishing the regulatory relationship between the Commission
   and the SRO's, a disciplinary panel of an SRO, while established
   under rules approved by the Commission, cannot be the "agency or
   Department" as those terms are used in 18 U.S.C. § 207(c) and de-
   fined in 18 U.S.C. § 6. Further, you have indicated that in the



   past year only 2 of the 460 disciplinary actions taken by all
   SRO's have reached the Commission.  Under these circumstances,
   a statement to the panel which may or may not come before the
   Commission in the form of a record of the proceedings cannot
   reasonably be equated to an appearance or communication to the
   Commission.  Therefore, his acting as an expert witness at the
   disciplinary hearing would not be prohibited merely because there
   is the remote possibility that the record of the proceeding may
   be reviewed by the Commission.

        The former Commissioner should be reminded, however, that he
   may not appear in person before the Commission should the dis-
   ciplinary panel's decision reach the Commission and they wish to
   review more than the record of the hearing.

        We appreciate your assistance in securing the additional
   information necessary for our determination in this matter.

                                            Sincerely,

                                            J. Jackson Walter
                                            Director

------------------
1 Members of the Commission are Senior Employees designated by 18
U.S.C.  § 207(d), as amended by the Ethics in Government Act of 1978, and
therefore subject to the recstrictions of section 207(c).


