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July 25, 2008

Honorable Kent Conrad
Chairman
Committee on the Budget
United States Senate
Washington, DC  20510

Dear Mr. Chairman:

This letter responds to the questions you posed on July 17, 2008, about the
impact on the federal budget from enacting legislation that authorizes future
appropriations but does not affect direct spending or revenues.  Consequently,
this letter does not address legislation that would permit agencies to incur
obligations in advance of appropriations (for example, legislation providing
new contract authority).

Question #1:  Does an authorization of future appropriations provide the
authority for federal programs or agencies to incur obligations and make
payments from the Treasury?

Answer:  No.  A simple authorization of appropriations does not provide an
agency with the authority to incur obligations or make payments from the
Treasury.

Question #2:  Can an agency or program spend money without the authority
from Congress to incur obligations and make payments from the Treasury?

Answer:  No.  An agency is not allowed to spend money without the proper
authority from Congress to incur obligations.  (See 31 U.S.C. §1341, which
outlines limitations on expending and obligating funds by officers and
employees of the United States Government.)
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Question #3:  Even if legislation authorizes appropriations for a program, isn’t
it the case that a subsequent act of Congress is required before an agency can
spend money pursuant to the authorization?

Answer:  Yes.  For discretionary programs created through an authorization,
the authority to incur obligations is usually provided in a subsequent
appropriations act.  An agency must have such an appropriation before it can
incur obligations.  (Legislation other than appropriation acts that provides such
authority is shown as increasing direct spending.)

Question #4:  If no new spending can occur under the authorizing legislation,
does it have the effect of increasing the federal deficit and/or reducing the
federal surplus?

Answer:  No.  An authorization of appropriations, by itself, does not increase
federal deficits or decrease surpluses.  However, any subsequent appropriation
to fund the authorized activity would affect the federal budget.

Question #5:  Would CBO’s projection of federal debt change as a result of
enacting legislation that only authorizes future appropriations?  Is it not correct
that the agency’s projection of future debt would be identical both before and
after the enactment of such legislation?

Answer:  Enacting legislation that only authorizes future appropriations would
not result in an increase in CBO’s projection of federal debt under its baseline
assumptions.

I hope this information is useful to you.

Sincerely,

Peter R. Orszag
Director

cc: Honorable Judd Gregg
Ranking Member
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