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THE SECRETARY OF VETERANS AFFAIRS
WASHINGTON

December 15, 2005

The Honorable Lane Evans
Ranking Democratic Member
Committee on Veterans' Affairs
U. 8. House of Representatives
Washington, D.C. 20515

Dear Congressman Evans:

Earlier this year, you wrote expressing a concern with the Department of
Veterans Affairs’ (VA) Interpretation of 38 U.S.C. § 1725, a law that authorizes VA to
relmburse for emergency care furnished to veterans in non-VA facilities. Specifically,
you expressed the view that VA inappropriately denies reimbursement for non-VA care
in situations when VA cannot accept a transfer of the veteran to a VA facility because
VA does not have a bed available. You asked whether VA's Office of General Counsel
has issued an opinion addressing your specific concern, and if not, you asked that office
to prepare such an opinion. Finally, you wrote that if the VA General Counsel's opinion
Supports the position VA has been following, that you would like VA to offer assistance
in drafting legislation to change the law to bring it into conformity with your view of the
matter. _ '

On November 16, 2005, the General Counse! issued the enclosed apinion. The
opihion supports the interpretation of the law that VA has followed since implementation
of the law in 2001. If you wish to draft legislation to change the law o mandate that VA
pay for care until VA is able to accept transfer of the veteran, VA's General Counsel
suggests that you amend the statutory definition of the term ‘emergency care”
contained In 38 U.S.C. § 1725(f)(1). Specifically, he suggests that you amend clause
(C) in the definition to read, “until such time as the veteran is offered the opportunity to
be transferred safely to a Department facility or other Federal facility." The suggested
language is furnished as a technical drafting service only, as the Department has no
cleared position on the merits of any such amendment.

| sincerely regret the length of time that was necessary to prepare the opinion
and respond to your letter.

~ Sincerely yours,

R.ame 'Nicholson
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Department of Memorandum

Veterans Affairs

November 16, 2005 ’
VAOPGCADV 11-200 5

General Counsel (02)
VA's Authority to Pay For Emergency Care Under 38 U.S.C.§1725
Under Secretary for Health (10)

QUESTION PRESENTED:

Under 38-U,5.C. § 1725, may VA deny relmbursement for care furmshed toa
veteran by a non-VA facility after the point in time that the veteran could be
transferred safely to a VA facility to recelve such care, when VA cannot accept the
transfer because VA does nat have a bed available?

DISCUSSION:

1. In 1999, Congress enacted 38 U.S.C. § 1725, which authorizes VA to pay for
emergency care furnished to nonservice-connected veterans in non-VA facilities,
subject to certain limitations. In particular, VA's authority to pay for the emergency
care extends only up to the point that the veteran can be transferred safely from the
non-VA facility to a VA or other Federal facility. The law contemplates that at that
point, the veteran would be transferred to VA to recelve any additional needed care.
However, on occasion, a VA facliity may not have a bed available and must refuse to
accept the transfer, leaving the non-VA facility to provide the continued care. VA
does not pay for this additional care. This situation has given rise to questions by
members of Congress, most recently Congressman L.ane Evans, regarding the
legality of VA's refusal to pay for this additional care.

Applicable Law
2. Section 1725 of title 38, United States Code, provides, in patt:

(a) General authority.~—(1) Subject to subsections (c) and (d), the
Secretary may reimburse a veteran described In subsection {b) for the
reasonhable value of emergency treatment furnished the veteran by a
non-Department facllity.

Section 1725(f) defines the term “emergency treatment.”

(1) The term “emergency treatment’ means medical care or services
furnished, in the judgment of the Secretary—
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(A) when Department or other Federal facilities are not
feasibly available and an attempt to use them beforehand would
not be reasonable;

(B) when such care or services are rendered in a medical
emergency of such nature that a prudent layperson reasonably
expects that delay in seeking immediate medical attention would
be hazardous to life or health; and '

(C) until such time as the veteran can be transferred safely to
a Department facility or other Federal facility.

Applicable Regulations

3. In 2001, VA issued regulations to implement 38 U.S.C. § 1725. Certain
provisions in thase regulations are pertinent to the question being considered in this
opinion. First, 38 C.F.R. § 17.1002 establishes several conditions that must be mst
for VA payment for care under 38 U.S.C. § 1725. One of those conditions is as
follows:

~ (d) The ctaim for payment or reimbursement for any medical care
beyond the initial emergency evaluation and treatment is fora
continued medical emergency of such a nature that the veteran could
not have been safely discharged or transferred to a VA or other facility
(the medical emergency lasts only until the time the veteran becomes
stabilized),

38 C.F.R. § 17.1002(d). Sscond, 38 C.F.R. § 17.1001 defines various terms used in
the regulations, including the following:

(d) The term stabilized means that no material deterioration of the
emergency medical condition is likely, within reasonable medical
probability, to occur if the veteran is discharged or transferred to a VA
or ather Federal facility.

38 C.F.R. § 17.1001(d).

Question Posed by Congressman Lane Evans

4, In a letter dated May 5, 2005, Congressman Lane Evans wrote to the Secretary
about 38 U.S.C. § 1725 and the implementing regulations. Referring to the statutory
definition of emergency care quoted above, and one of the regulations quoted
above, he wrote:
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fn my view the law raquires VA to pay for emergency care until such
time as the veteran can be safely transported to a Department or other
Federal facility. If there is no Department or Federal facility available
to provide the care, there is no place to which the veteran can be
safely transfemred. Coverage should be terminated only if the veteran
refuses transfer to a feasibly available facliity after stabilization of the
‘medical condition. As long as there is no other facility to which the
veteran can be safely transported, all of the three conditions (A), (B),
and (C) continue to be met and payment should be mada.

The final condition requires two conditions to be met. . First that that -
veteran be “stabilized” (a term that Is further defined in 38 CFR
Ch.1§17.1001(d)), and second that the VA or other government facility
that Is closest lo the treating facllity accepts a transfer. | believe that
Congress clearly meant for the VA to offer the eligible veteran a
continuous benefit where the episode of care is either reimbursed or
directly provided by VA.

Analysis

5. Congressman Evans has cortectly identified the statutory language citical to
answering the question presented it is the language in the definition of “emergency
care” which states that, in the judgment of the Secretary, the emergency care lasts
“yntil such time as the veteran can be transferred safely to a Department facllity or
other Federal facility.” 38 U.S.C, § 1725(f)(1)(C). Thatlanguage is ambiguous and
susceptible to at least two interpretations. One meaning is that given to it by
Congressman Evans. A second interpretation is that the emergency ends when the
veteran could be transferred safely, regardless of whether the veteran is actually

transferred. VA articulated that mterpretatuon in the regulations issued to implement
the law.

6. The VA regulations implementing 38 U.S5.C. § 1726, use the term “stabilized" to
identify the point in time beyond which VA would not pay for continued ¢are in a
private facllity. Thus, 38'C.F.R. § 17.1002(d), Initially repeats the statute by stating
that any claim for reimburgerment must be for'a medical emergency that would
prevent a safe transfer to a VA or other Federal facllity. The regulation then states
that the medical emergency lasts only until the time the veteran becomes stabilized.
The regulations define the term “stabilized"” in 38 C,F.R. § 17. 1001(d) to mean that

“no material deterioration of the smergency medical condition is likely, within
reasonable medical probability, to oceur if the veteran Is transferred to a VA or other
Federal facllity.” Thus, the regulations maks it clear that VA cannot reimburse for
care beyand the point of stabllization, a point ‘measured by referencs to
“deterioration” In the veteran’s condition, hot in terms of whether the veteran can be
transferred safely.
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7. In Cheyron U.S.A., Inc. v. Natural Resources Defense Couneil, Inc., 467 U.S. 837
(1984), the Supreme Court established the now familiar two-step approach for
determining whether an agency's interpretation of a law is valid. The first step is to
determine whether the plain language of the statute is clear on its face. If so, the
agency must carry out that unambiguous Congressional intent. if, however, thers is
ambiguity in the language of the statute, the agency's construction will be
considered valid so long as it is a reasonable reading of the statute. As stated in
paragraph five, the language of 38 U.S.C. § 1725(f)(1)(C) is not clear, but rather is
susceptible to at least two different readings, that given to it by VA, and that given to
it by Congressman Evans. That being the case, the Department's construction of
that law, embodied In the regulations discussed in paragraph six, are valid so long
as they are not “arbilrary, capricious, or manifestly contrary to the statute.” Chevron,
467 U.S. at 843.  As discussed below, the Department’s construction is a
reasonable interpretation of the law.

8. If Congress clearly intended that VA reimburse for care beyond the point when
the veteran could have been transferred to VA, it could have used different language
in 38 U.$.C. § 1725(f)(1)(C). For example, instead of providing for payment up to
the paint that the veteran “can be transferred safely” to a VA facility, they might have
more explicitly provided for payment untit the veteran “is transferred safely” or “is
offered the opportunity to be transferred.”

9. The legislative history of 38 U.S.C. § 1725 also provides support for VA's narrow
construction of the law. The history Is largely found in the House Committee Report,
H.R. REP. No. 237, 106™ Cong., 1* Sess., pp. 38-40. The report explains that the
provision "defines emergency care narrowly to cover only situations in which to delay
treatment would be hazardous to life or health (and doas not cover care rendered
after the patient's condition has been stabilized)” (emphasis added). [d. at 38. The

committee report Is also replete with other admonitions regarding the need fo
narrowly define and strictly enforce the provisions of the statute In order to contain
costs. fd. at 39-40.

HELD:

Under 38 U.S.C. § 1725, VA may deny reimbursemnent for care furnished toa
veteran by a non-VA facility after the point in time that the veteran could be
transferred safely to a VA facility to receive such care, when VA cannot accept the
transfer because VA does not have a bed.

et S Melri—

Tim S. McClain



